Stränder

Vilken blir din favoritstrand på Kreta?

Kretas bästa stränder

Kreta har förstås mängder av fina stränder och ofta utforskar man bara de som ligger i närheten av där man bor. Här har vi ändå samlat några av de bästa stränderna på Kreta.
ElafonissiEn av Kretas absolut finaste stränder som många brukar missa är det paradisliknande Elafonissi som med rätta brukar kallas Kretas Maldiverna. Stranden ligger i ett naturskyddsområde åtta mil från Chania, på sydligaste delen av öns västkust. Formen på kusten här gör att havet känns som en underbar blå lagun. Sanden är härligt len och alldeles vit. Det finns solstolar och parasoll för uthyrning och serveringarna runt omkring ser till att man inte behöver bli hungrig. Förutom att åka själv med bil eller moped kör även resebolag bussar hit från några av de större turistorterna i trakten, så som Platanias, Agia Marina och Agii Apostoli.

Kedrodasos beachI närheten av Elafonisi ligger denna vackra sandstrand. På själva stranden finns det gott om små träd som ger skugga. Här finns inga direkta faciliteter och det är lite halvsvårt att hitta till stranden, men när man väl är här får man uppleva en av Kretas sista riktigt lugna och orörda stränder.
EloundaEloundas unika läge i en vik bidrar till att stranden är både en av öns vackraste och en av de bäst lämpade för bad med sin ljusa och finkorninga sand och turkosa vatten. Inte minst är det populärt att snorkla här, och stranden, som ligger i en lyxig miljö, är även osedvanligt ren och välskött. Orten är liten och det är inte långt till ett bra utbud av restauranger och caféer. Stranden ligger på den norra kusten, ungefär 5–6 mil från Heraklion och nära turistorten Agios Nikolaos, som det också går linjebussar till regelbundet.
Vai beach i ItanosVai beach i Itanos är den enda stranden på Kreta med naturligt växande palmer vid sig – faktum är att Europas största palmskog finns här – vilket gör den till sinnesbilden av en paradisstrand. Sanden här är fin och ren och det finns uthyrning av utrustning för så väl solande som för snorkling, jetskis, surfing med mera. Här ligger det även någon enklare tavernor och snabbmatsställen, men det finns även ett större utbud bara någon kilometer bort. Stranden är belägen på norra kustens östra spets, och det går att komma hit så väl med bil som med linjebuss.
Agii ApostoliFör den som reser med barn och vill ha långgrunda stränder där det är tryggt och roligt för barnen att bada, är stränderna vid Agii Apostoli en dröm. Det finns tre stycken stränder som alla är långgrunda, har fin och mjuk sand och erbjuder utrustning för solning samt några lokala mysiga små restauranger. Dessutom är det bara några kilometer från Chania, en av öns största städer, med ett stort utbud av mat och dryck. Detta gör även det enkelt att ta sig hit, exempelvis med buss från centrum. Agii Apostoli i sig är dock mycket lugnt och behagligt.
Stefanou beach2 km öster om byn Chordak ligger den här lilla paradisstranden (även kallad Saint Rafael). Stranden ligger skyddad i en vik, vilket gör att man kan njuta av sol och bad nästan oavsett väder. Här finns ingen taverna, så packa en matsäck. Man tar sig enklast hit med båt, men om man kommer med bil får man vara beredd på att gå på en brant och smal stig i ungefär 20 minuter från parkeringen för att komma ner till stranden.
Balos Lagoon17 km nordväst om Kissamos hittar man en av Kretas mest fotograferade stränder på Kreta. Balos är känt för sitt turkosa vatten och det vackra exotiska landskapet som omger stranden. Många kommer till stranden genom att åka med utflyktsbåtar från Kissamos hamn. Stranden är mycket populär, så om man vill ha lite lugn och ro här är det bäst att komma tidigt på morgonen innan alla utflyktsbåtar anländer. Eftersom det är en lagun så är havet mycket grunt och varmt, perfekt för små barn. Bortanför klipporna finns djupare och kallare vatten för den som hellre vill ha det. Här finns ett litet enkelt café och man brukar även kunna köpa vatten från utflyktsbåtarna.
Falassarna beach17 kilometer väster om Kissamos ligger en av Kretas mest populära stränder, som också har utsetts till en av de 10 bästa i hela Europa. Egentligen är det 5 stränder som ligger bredvid varandra, och det är de två i mitten som anses allra bäst. Här finns det gott om plats och trots att det finns vattensporter, tavernor och solsängar så upplevs stranden sällan som överbefolkad. En av få nackdelar med stranden är att den ligger åt väster, vilket gör att det ofta är blåsigt här. Om man inte har egen bil, så kan man åka hit med buss från Chania eller Kissamos.
Aspri LimniAspri Limni är en hemlig liten strand i närheten av Chrysoskalitissa. Stranden har fin vit sand och är omgiven av släta stenar. För att komma hit svänger man höger i Chrysoskalitissa och följer skyltarna till Phoenix theofrasti.
Ammoudi beachesHär hittar man tre små mysiga stränder i närheten av varandra. Ammoudi, Klisidi, Ammoudaki, varav den sistnämnda är en nudiststrand. Vid den första stranden, Ammoudi, finns taverna och ett dykcenter. Hit tar man sig enklast med bil från byn Lefkogia.
Matala BeachEn vacker strand som på 60-talet var populär bland hippies och än idag lever en och annan hippie kvar bland grottorna. Även om det var länge sedan flower power dominerade i Matala, så är det fortfarande en skön och avslappning stämning här.
Prisvärda resor till Kreta >>

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration