Heraklion

...

Härlig puls i Kretas huvudstad

Mitt på Kreta ligger dess huvudstad Heraklion. Den har cirka 120 000 invånare, vilket innebär att var fjärde person bor här. Det är också här som den största hamnen och den största flygplatsen finns belägna. Till trots för sin storlek så har man här en känsla av storstad med alla dess fördelar. Shopping, nattliv och fullt av härliga matställen och kaffebarer. För många är detta det äkta Grekland, att sitta på ett kafé och prata bort en eftermiddag. Mitt inne i stadens buller och trafik, med solen som gassar och folk som passerar.
ShoppingBland det allra bästa som Heraklion kan erbjuda är shopping, i olika former och prisklasser. Dels är det här man finner de större märkeskedjorna, typ Zara, Bershka och H&M. Men också andra små butiker och affärer, med både internationella och inhemska saker. I tillägg så finns det ett antal öppna marknader, de är ofta igång på förmiddagarna, samt loppmarknader. Förutom kläder och annat som man kanske väljer att köpa här så är lokala produkter ett riktigt fynd. Olivolja, raki, olika sorters örter som växer på ön samt naturligtvis ouzo.
Palatset i KnossosSol och bad är en av de största orsakerna till att komma till Grekland men det finns också mycket att se och uppleva i Heraklion med omnejd. Det stora palatset i Knossos hör till något man inte får missa, speciellt de som har ett minimum av intresse för historia. Detta är platsen för den största utgrävningen i Grekland från bronsåldern. Man lärde sig mycket från de vackra freskerna som var målade med en blåaktig färg. Många av fynden har inte kunnat tydas, som inskrifterna med någon form av hieroglyfer. Här kan man gå omkring och se alla de imponerande byggnaderna, eller i alla fall vad som är kvar av dem. Det rekommenderas att gå in med en guide för att verkligen få ut så mycket som möjligt av besöket.
Populärt museumEn klar uppföljare till palatset är sedan det arkeologiska museet i Heraklion, för det är hit de tagit de flesta föremål som hittats i utgrävningarna. En del föredrar att komma hit först för att få en bättre uppfattning om vad man kan förvänta sig ute vid palatset. Ett ganska modernt och väl organiserat museum, med massor av saker att se från den minoiska tidsåldern. Det går att ta sig runt själv, skyltarna och informationen är ganska bra. Men eftersom det är så fullt av saker kan det vara bra med en guide som tar en till de allra viktigaste föremålen. 
Agios TitosAgios Titos är en vacker kyrka som ligger i Heraklion, och namnet, Heliga Titus, är en antydan på det faktum att Titus skalle sägs vara förvarad här. Han vara en av apostel Paulus lärjungar och en viktig person i den kristna historien. Det är en mycket vacker kyrka som ligger vid ett litet torg med samma namn. Under den stora jordbävningen på 1800-talet så förstördes kyrkan och istället byggde man upp en moské på dess plats. När sedan turkarna lämnade Grekland så modifierades denna år 1925 och blev än en gång till en ortodox kyrka.
Sankt Minas katedralEn stor och imponerande byggnad är Sankt Minas katedral i Heraklion. Detta är sätet för Kretas ärkebiskop. Den är också en av Greklands största katedraler med plats för 8000 personer. Vackra väggmålningar och andra dekorationer gör besöket mycket intressant, samt alla de fina ikonerna.
Den gamla venetianska hamnen i Heraklion är en mysig plats för en promenad och man får en känsla av hur den var under sin storhetstid. Fullt med små fiskebåtar idag samt ett antal mysiga kaféer. Det är alltid dags för en kopp kaffe på Kreta, det är en härlig del av deras kultur. 
Bra hotell i Heraklion >>