Chania

Vacker större stad mitt i semesterparadiset

Kretas näst största stad

Chania är en hamnstad som ligger på Kretas norra kust i en region med samma namn. Staden är med sina cirka 65 000 invånare den näst största staden på Kreta och är ett perfekt resmål för den som vill kombinera stadsliv med en riktigt härlig sol- och badsemester. Här finns ett rikt nöjesliv, shopping-, café- och restaurangutbud och gott om andra aktiviteter som försäkrar att man aldrig får tråkigt. I närheten av stan ges även möjligheter till sol och bad på utmärkta stränder och i härliga vatten. Man har även relativt nära till den vansinnigt vackra stranden Elafonissi i sydväst. Även om Chania är välbesökt av turister, så är stan tillräckligt stor för att inte kännas som en turistort.
Kretas finaste stad?Chania är mycket vacker, kanske den allra vackraste staden på Kreta, med en välbevarad gammal stadsdel nere vid hamnen. När man går bland gränder gäller det att ha kameran med sig, för här kryllar det av vacker arkitektur och fina byggnader. Här ser du även gränder och ringmuren från den tid då Kreta tillhörde Republiken Venedig, och staden var huvudort på ön, vilket var mellan 1200- och 1600-talet.
Man får inte heller missa den mysiga hamnen i venetiansk stil som kantas av tavernor, här sitter man gärna länge och äter gott på kvällarna. Beroende på när på dygnet man besöker hamnen får man en annorlunda upplevelse, eftersom olika sorts dagsljus skapar helt olika atmosfärer. 
Mat och saluhallGillar man mat får man inte missa saluhallen i Chania som har över 70 butiker. Här säljs massor av godsaker som man kan köpa med sig hem så som oliver, olivoljor, honung och kryddor. Fast den stora behållning är egentligen att bara gå runt och titta och dofta i denna trevliga saluhall som besöks flitigt av de som bor i Chania. Saluhallen har även ett antal tavernor om man skulle bli hungrig av all mat som presenteras överallt. Passa på att prova några av de lokala specialiteterna, till exempel haniotiko boureki (paj på potatis, zucchini och ost) och sfakianes pites (tunt pitabröd fyllt med ost och toppad med honung). För den som gillar att shoppa mat, så är det också en stor marknad varje lördag om man beger sig till Minoos Street.
Är man svag för bakverk måste man bege sig till Pasteleria de Dana som är en dold pärla nära katedralen. Är man förtjust i Italiensk glass är det till Delizia Gelato Italiano man ska gå. Här görs fantastisk god glass på enbart naturliga ingredienser.
Speciella hus i TabakariaI distriktet Tabakaria hittar man gamla läderbearbetningsanläggningar. Området valdes en gång i tiden för närheten till bräckt vatten som man behöver för att mjuka upp läder. Idag är några av de läderbearbetningsanläggningar fortfarande i drift. Byggnaderna har bara en våning på den sida som vetter mot gatan och har sedan två eller tre våningar på sidan mot havet. Husen är gjorda av sten med tegeltak och de är byggda nära varandra med mycket smala, branta passager och trappor som går ner till havet.
MuseerChania har ett mycket populärt arkeologiskt museum som bland annat rymmer en samling minoiska och romerska föremål. Det finns även ett typografiskt museum som visar utvecklingen av typografi från Gutenberg till idag. Här får man se olika verktyg, maskiner och utskrifter från olika tidsepoker som har använts under hela utvecklingen.
I Chania finns boenden i alla prisklasser och varianter. De flesta som väljer att bo i Chania väljer att bo i den gamla stadsdelen.
Prisvärda hotell i Chania >>