Rethymnon

Grekiskt vardagsliv vid kusten

Kretas tredje största stad

Rethymnon beskrivs ofta som en genuin kuststad med ett levande grekiskt vardagsliv som blandas med turismen på ett behagligt sätt. Rethymnon är Kretas tredje största stad (30 000 invånare) och ligger vackert längst upp på Kretas norra spets, mittemellan Chania och Heraklion. Denna fina lilla kuststad har styrts av olika herrar, vilket återspeglas i dess arkitektur och uppbyggnad. Här blandas grekiskt vardagsliv med turism på ett sätt som känns helt naturligt.
På kvällarna är det underbart att traska runt bland de vindlande gränderna i gamla stan. Förutom att man kan beundra arkitekturen som har influerats av så väl venetianer som turkar och förstås greker, så kan man även iaktta det grekiska vardagslivet. Många av invånarna bor just här i gamla stan och flyttar ofta ut i de trånga gränderna på kvällarna för att umgås, sy eller dricka kaffe. I gamla stan finns förstås också en rad mysiga tavernor, affärer och caféer att besöka.
Fortet i Rethymnon är också värt ett besök, om inte annat för att få en känsla för hur stadens historia ser ut. Fortet byggdes mellan 1573 och 1580 efter att man tröttnat på att ständig få besök av pirater. Dessutom växte hotet från Turkiet vilket gjorde bygget än mer viktigt för staden. Trots fortet lyckades turkarna invadera Rethymnon 1646. På sommaren hålls det en festival här med opera och balett, då sjuder hela fästningen av aktiviteter.
Nära fortet, i det gamla turkiska fängelset, ligger ett litet arkeologiskt museum. Utställningarna har engelska skyltar och texter och visar upp utgrävda skatter från den neolitiska eran fram till romartiden. Bland annat har man här en skulptur av Afrodite från 1000-talet.
Vill man besöka en liten familjär taverna med härlig atmosfär ska man bege sig till Pagona's Place (Nikaias 2 Tsesmes), här äter man riktigt god grekisk mat till bra priser. Familjen som har tavernan vet verkligen hur man gör för att skapa nöjda gäster. Vill man äta med utsikt över vattnet ska man gå til Fanari (Kefalogiannidon 15). Här får man god mat, fin utsikt och bra service, allt utan att plånboken blir lidande. En bit från hamnen ligger också Taverna Nest där man serveras generösa portioner mat gjord på lokala råvaror. Missa inte att beställa något från grillen, såväl kött som fisk smakar utsökt.
Stranden börjar mitt inne i Rethymnon och sträcker sig sedan 12 kilometer österut (stranden byter namn några gånger på vägen). Utmed den långa sandstranden ligger både hotell och restauranger. Stranden är bred och mycket välskött. Vill man aktivera sig på stranden finns här gott om möjligheter att sysselsätta sig med vattensporter av olika slag.
Bra hotell i Rethymnon >>