Fodele

En trivsam by med fin strand

Gammal by och nyare badort

Fodele ligger på Kretas norra strand i kommunen Gazi, inte långt utanför Heraklion, som är öns största stad. En mycket vacker strand med fin sand och underbart vatten bär namnet Fodele, men det är även en liten by som ligger ett par kilometer därifrån. Känslan här är oerhört mysig och det är en ganska orörd del av ön med relativt få turister, dessutom inga nattklubbar eller dylikt.
Hit kan man istället komma för att koppla av, och förutom lata besök på stranden är populära aktiviteter att strosa runt i naturen, som vid Fodele är betydligt grönare än många delar av Kreta, eller att besöka museet för 1500-talskonstnären El Greco (Greken) – eller Domenikos Theotokopolous som han egentligen hette, som lär ha fötts här. Här finns även en fin kyrka från 11- eller 12-hundratalet. Hyr man en bil eller är bekväm på en cykel kan man dessutom ta del av hela Heraklions utbud om man bor här.
En mycket vacker park intill Fodeles stora torg erbjuder skugga under varma dagar och stigen upp mot den äldre delen av Fodele bjuder på underbar utsikt över den bördiga dalen. Husen i den äldre delen av Fodele är gamla och vackert dekorerade med färgglada blommor.

Allt växer i den bördiga dalen i Fodele, och området är känt för goda apelsiner och citroner. Under de soliga dagarna på vintern och våren är Fodele ett populärt utflyktsmål för invånarna i Heraklion och närliggande byar för att äta söndagslunch på en av de många tavernorna här.