Plakias

En oas för bad och dykning

Lugn turistort med fin strand

Plakias är en by som ligger på Kretas södra kust, ungefär tre mil från Rethymno som är Kretas tredje största stad. Den är lugn och stillsam, anpassad för turister men inte proppfull av dem. Det finns en mycket fin, stor och rymlig sandstrand med underbart ljusblått vatten. Här finns också flera dykagenturer. Platsen är en av öns mest populära för just dykning så väl med syrgastuber som för vanlig snorkling. Mindre än en mil bort, i Prevelli, ligger dessutom en fantastisk palmstrand. Dit kan man ta sig med bil, eller med båt från Plakias strand, vilket tar ungefär en halvtimme.

Det finns bara en egentlig större gata i Plakias, så det är ingen risk att irra bort sig, och den ligger precis vid stranden. Här finns det gott om restauranger och caféer, men uteliv får man söka sig på andra håll – vilket är en av anledningarna till att Plakias känns så pass avslappnat. I Plakias finns praktiska saker så som mataffärer, apotek, biluthyrare och resebyråer som säljer guidade turer, samt busslinjer till Rethymno och större städer. Däremot finns det ingen bankomat eller liknande i själva Plakias, så det är viktigt att med sig gott om kontanter vid ankomsten.

Plakias är även ett utmärkt resmål för den som vill ta del av Kretas underbara natur, inte minst om man föredrar att göra det till fots eftersom det finns flera vackra utstakade vandringsleder i närheten.