Elafonissi

Kretas vackraste strand

Den rosafärgade stranden

Elafonissi ligger på Kretas allra mest sydvästliga hörn, ute på udden. Egentligen är det en liten ö, men vid lågvatten är det så pass grunt att man lätt kan vada ut till den. Det här är en av de allra vackraste stränderna på Kreta, med en sand som är härligt rosafärgad. Detta beror på alla de snäckor som finns här, som har pulveriserats och blandats upp till en mjuk, fin sandstrand.
Ligger vackertNaturen runt om Elafonissi strand är mycket imponerande med sina berg och vackra landskap. Fullt med laguner där vattnet har den där starka turkosa färgen som man bara ser runt Medelhavet. Många tycker det är skönt att komma bort från turistorterna till denna avsides liggande lilla strand. Under högsäsongen är det ganska mycket folk här, men om man går undan lite från huvudstranden så finns det ganska många mer eller mindre privata små tillhåll. Ett alternativ är naturligtvis att undvika högsäsongen och ta sig hit i början eller slutet av säsongen när det är färre besökare.
BarnvänligtMan kan hyra solsängar och parasoller och det finns även toaletter och omklädningsrum. Helt perfekt för barnfamiljer, speciellt eftersom det är långgrunt i vattnet. Ett par små restauranger gör det lättare att ta sig en heldag här och riktigt njuta av den underbara omgivningen. Alla dessa bekvämligheter tar dock inte bort något från den fina naturen, utan man respekterar detta skyddade område.
Surfa & snorklaElafonissi är också ett populärt ställe för vattensporter, framför allt kitesurfing. Man måste dock ta med sig sin egen utrustning, det finns inte att hyra. Lite utanför stranden ligger ett rev där det är helt fantastiskt att snorkla. Vattnet är klart och man ser mycket av växt- och djurlivet. Men även uppe på land är det en rik flora, Elafonissi har mer än 100 olika växter. Detta är verkligen en speciell plats som är väl värt ett besök.
Besök klostretInte så långt från stranden ligger klostret Chrisoskalitissa, och detta är ofta inkluderat i de organiserade utflykterna till Elafonissi. Det ligger vackert beläget med en fantastisk utsikt, förutom att det har en rik och intressant historia. För att hjälpa till med renoveringar så tar man ett par euro i inträde, för barn är det gratis. Själva klostret ligger vackert beläget uppe på en klippa, det är en bit att promenera men allt är välskött och det är inte alls svårt att ta sig upp. Det finns ett museum och en presentbutik i anslutning till klostret. Enligt traditionerna så finns det också ett gyllene trappsteg som bara de trogna kan se, kanske något att leta efter?
Ta sig hitDet går att ta sig till Elafonissi med båt, bil eller buss. Om man tar landvägen så är det en möjlighet att se det vackra landskapet på ön, en upplevelse i sig själv. Runt om Elafonissi så finns det en rad olika hotell och semestervillor om man vill ta sig ett par dagars minisemester här. På den Kretas västra kust finns det flera trevliga små byar och ställen att besöka, förutom ett antal fina stränder.
Men det är helt möjligt att komma hit bara på en dagsutflykt, för att uppleva den helt underbara rosa stranden. Det rekommenderas att undvika stranden om det är en blåsig dag eftersom vindarna kan göra det svårt att simma och riktigt njuta av sin vistelse. Men det är ju också dessa vindar som gör det till en så bra plats för windsurfing och andra vattensporter. Så allt beror på vad man vill göra, men för bad och snorkling så krävs det en lite lugnare dag. Helt klart är ett besök till Elafonissi ett måste, något man inte ska missa under sin vistelse på Kreta!
Bra hotell nära Elafonissi >>